Waarom kiezen voor je zelf niet egoïstisch is

Er zit een jonge vrouw voor me. Ze is moe en voelt zich ongelukkig. Haar leven bestaat uit werken en zorgen voor een familielid. En ze doet het met liefde zo verzekert ze me keer op keer, maar ze is aan het eind van haar latijn.

Ze vindt het lastig om op haar werk en bij haar familielid aan te geven dat het allemaal te veel is en dus gaat ze maar door.

Ik vraag haar waarom ze niet voor zichzelf kiest. Een diepe zucht is het antwoord. Vervolgens vertelt ze me hoe ze elke keer als ze dat probeert in gedachten de stem van haar moeder hoort… Haar moeder die ook haar hele leven niets anders gedaan heeft dan zorgen voor anderen. Die haar onderdompelde in het zorgen voor een ander hoort virus.

Als je iets kunt doen voor een ander dan moet je dat doen, ooit komt de dag dat jij iemand nodig hebt en dan zullen ze zich dat herinneren.”

En nu zit ze hier voor me en vertelt me met tranen in haar ogen dat ze het echt niet meer trekt. Ze is op. En het ‘grappige’ is dat er helemaal niemand is die zich opwerpt als haar beschermer/verzorger.

In het altijd maar zorgen voor anderen is ze zichzelf “vergeten”… met alle gevolgen van dien. Ik vraag haar of ze nu bereid is om voor zichzelf te kiezen. Haar ja is aarzelend. Ze gelooft namelijk dat kiezen voor jezelf egoïstisch is en ze wil niet egoïstisch zijn…

Geloof jij ook dat kiezen voor jezelf egoïstisch is?

En loop je ook vast in die overtuiging?

Zoals ik het zie is kiezen voor anderen terwijl je je zelf te kort doet het ultieme egoïsme. Je geeft jezelf de boodschap in woord en daad dat jij er niet toe doet! Dat anderen belangrijker, beter zijn dan jij en dat jij en wat jij wilt maar even moeten wachten…..

Uit persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat ik het heel goed herken hoor.  Ook ik, net zoals de meeste zorgverleners / vrouwen, ken deze valkuil van heel dichtbij. Jarenlang dacht ik dat het zorgen voor, mij alles gaf wat ik nodig had. Tot het mij pijnlijk duidelijk werd dat het mijn behoefte aan bevestiging was die maakte dat ik steeds weer en meer over mijn grenzen ging. En dat die bevestiging mij niet de voldoening gaf waar ik blij van werd.

Dat moment realiseerde ik me dat de bevestiging die ik zocht alleen vanuit mij zelf kon komen. Alleen dan is het blijvend en geeft het wel de voldoening en levensvreugde die je zoekt.

Hoe dan wel?

Voor mijn gevoel is het kiezen voor jezelf vanuit liefde voor jezelf en het leven altijd de juiste keus. Alleen als je jezelf geeft wat je nodig hebt kun je dat ook doorgeven aan anderen.

Als je alleen maar geeft raak je leeg en opgebrand. Dat is wat er met deze jonge vrouw is gebeurd. Dat is wat zij heeft laten gebeuren vanuit de gedachte dat ze goed bezig was.

In werkelijkheid heeft ze zichzelf al die tijd tekort gedaan. De liefdevolle zorg voor anderen was er niet voor haarzelf.

De oefening die ik haar meegeef is om de komende dagen bewust om te gaan met waar ze haar energie aan geeft. Ik vraag haar om afstand te nemen en om haar eigen behoeften eerst te vervullen.

Ze vind het een lastige oefening, het is een totale omslag in haar denken en doen. Eerst ik en dan de ander is een gedachte die wij van huis uit niet mee hebben gekregen. Het is niet netjes en beleefd om nee te zeggen en jezelf eerst te geven wat je nodig hebt.

Vanuit de gedachte dat je alleen kunt geven wat je zelf in overvloed hebt verandert dat. En ze gaat zien dat ze juist meer kan betekenen als ze zichzelf de liefde en aandacht geeft die ze nu alleen aan anderen geeft.

Hoe kies jij? Ik hoor het graag van je!

Ps in mijn e book staan wat korte to the point tips om met meer liefde naar je zelf te kijken 🙂

Liefs Diana

 

 


In mijn praktijk help ik al vele jaren vrouwen met het bereiken en houden van de balans in het leven. Het is mijn missie om vrouwen te helpen zien en voelen dat het leven zoveel makkelijker, leuker en liefdevoller kan zijn als je durft te vertrouwen op jezelf en je intuïtie. Ik help je om weer van jezelf te gaan houden en jezelf liefde, tijd, aandacht en waardering te geven zodat je niet meer hoeft te zoeken buiten jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *