Waarom jij nr 1 mag zijn in je leven

Bij vliegmaatschappijen zeggen ze het altijd. In geval van nood eerst jezelf helpen en dan pas de gene die naast je zit. En we vinden het heel normaal, want het is duidelijk dat je weinig hulp kan bieden als je zelf geen lucht krijgt.

In het dagelijks leven is het vaak nog een taboe. In de praktijk hoor ik het vaak tijdens de gesprekken met cliënten. Het is egoïstisch om eerst aan je zelf te denken. Die gedachte komt voort uit een aantal vaste patronen.

Wij hebben geleerd dat je altijd de ander voor laat gaan. Je laat de ander als eerste kiezen en dan neem jij wat over blijft. Als er iets over blijft…..

Vragen om wat je wilt is ook zo’n dingetje…. Het werd er vroeger in gestampt: Kinderen die vragen … worden overgeslagen. En dan moest je maar afwachten of je wel iets kreeg als je niets vroeg . Als je wel vraagt of als eerste kiest is dat brutaal, het hoort niet zo.

Deze collectieve instelling heeft o.a. als gevolg dat:

  • Je jezelf niet goed genoeg vind. De ander is immers altijd belangrijker en krijgt de eerste keus.
  • Je bent dit gaan geloven en doet de rest van je leven je best om te voldoen aan de eisen van degenen die het in jouw ogen beter weten, kunnen of zijn.
  • Je niet durft te zeggen wat jij denkt, voelt of ervaart.

Ik zie het bij heel veel vrouwen die bij mij in de praktijk komen. Er is altijd iets of iemand belangrijker dan zij. Altijd een reden om eerst nog iets voor die ander te doen voor je aan datgene dat jij wilt kunt beginnen.

Herken jij dit bij jezelf?

Mooi, dan ga ik je nu vertellen waarom dat niet waar is.

Jij bent het stralende middelpunt van jouw leven. Je kunt alleen maar stralen als je jezelf geeft wat je nodig hebt. Liefde, aandacht, waardering en tijd voor jezelf.

Een kleine vergelijking. Een plant die gevoed wordt met liefde, voldoende water en voeding bloeit en groeit en trekt insekten, vogels, vlinders, bijen enz. aan. Ze kan hen iets geven omdat ze in haar kracht staat. Als de plant geen zonlicht, liefde en voeding krijgt verpietert ze. Ze heeft niets meer te bieden en de vogels en andere dieren blijven weg.

Zorg dat je bent als de eerste plant. Koester jezelf en al je talenten. Weet dat je hiermee niet alleen jezelf, maar ook de wereld om je heen een dienst verleent.

Eigenlijk is het heel eenvoudig.

  • Zorg goed voor jezelf dan kun je ook goed voor een ander zorgen.
  • Weet wat je wil en vraag daar ook om. Wees hier heel duidelijk over.
  • Wees niet bang om fouten te maken. Er zijn geen foute keuzes als je kiest vanuit je hart.
  • Wees dankbaar voor alles dat je op je weg ontmoet. Alles en iedereen is daar met een reden. Vind de reden en je begrijpt waarom het is.

Ik hoor graag van je dus als je een like of een reactie wilt geven? Hieronder is het mogelijk .

Hartelijke groet,

Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *