Waar haal je de tijd vandaan? 15 Tips

Waar haal je de tijd vandaan?

Het is één van de meest gestelde vragen. Het lijkt wel of iedereen steeds meer ‘moet’ En of dat nou echt moet of dat je denkt dat het moet maakt niet zoveel uit. Het gevoel dat je tijd te kort komt is hetzelfde.Tijd

“Tijd creëren is een kwestie van schrappen en prioriteiten stellen”

Tijdgebrek heeft twee kanten:

  1. Je vindt je zelf niet goed genoeg en blijft daardoor constant proberen om de waardering van buiten jezelf te krijgen.
  2. Je wil teveel doen (of denkt dat je dat moet doen) en daarvoor zitten er simpelweg te weinig uren in de dag.

Nr 2 vloeit voort uit nr 1. Het belangrijkste is dus om te stoppen met al die dingen die je doet om waardering, liefde, aandacht van buiten je zelf te krijgen.

Een aantal van de tips die daarbij steeds terug komen en van grote waarde zijn heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Sommige zullen je heel bekend voorkomen en anderen zijn misschien helemaal nieuw voor je.

Waarom doe je wat je doet en neem je zoveel taken op je?

Denk eens goed na of alles dat op je to do lijst staat daar is omdat jij het moet doen of omdat je denkt dat jij dat moet doen. Wees eerlijk naar jezelf. Veel dingen staan daar omdat je er ‘iets’ voor terugkrijgt in de vorm van waardering, aandacht en bevestiging dat je er mag zijn.

Wat voor gevoel geeft het je als je zo druk bent met alles voor iedereen zijn en doen? Word je er blij van? Het is belangrijk om te weten of je iets doet omdat je het graag wilt doen of omdat je ervoor beloont wordt in de vorm van aardig gevonden worden, geaccepteerd worden, erbij horen…

1 Ontspanning is nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Altijd maar door gaan is roofbouw op jezelf.

2 Neem elke dag één of meerdere momenten voor jezelf. Deze momenten helpen je om weer op te laden, zodat je met vernieuwde energie en concentratie verder kunt. Doe op deze momenten alleen wat jij echt zelf wil. Wat je leuk vindt om te doen. Dat kan het simpelweg op de bank neerploffen met een goed boek zijn of een flinke wandeling maken zijn. Wat jij wilt en leuk vindt om te doen. Denk niet aan wat je straks nog ‘moet’ doen. Dat is straks. Nu is jouw tijd.

3 Stel grenzen. Vaak zeg je ja tegen dingen die je eigenlijk niet wilt doen. Leer je zelf om alleen dat te doen dat je vreugde en voldoening geeft. Door over je grenzen te laten gaan voel je je ongelukkig en gefrustreerd. Het gevoel dat je weer dingen aan het doen bent die je eigenlijk niet wil doen geeft stress en een gevoel onvrede. Daarnaast slokt het veel van je kostbare tijd op.

4 Wees duidelijk in je communicatie. Zeg wat je voelt en ervaart. Net als jij kunnen anderen geen gedachten lezen. Laat weten wat iets met je doet. Het uiten van je emoties geeft ruimte in jezelf. Opgekropte emotie veroorzaakt ‘vage’ klachten. Boosheid verzwakt de lever, zorgen maken heeft effect op de maag, Schuldgevoel verzwakt je immuunsysteem, angst beschadigt de nieren. (nierstenen – niet gehuilde tranen) Verdriet heeft effect op de longen. Voorkom dit door duidelijk te zijn naar jezelf en de ander!

5 Stel geen onmogelijke eisen aan jezelf. Een groot deel van stress wordt veroorzaakt door eisen die je aan jezelf stelt. Wees open en eerlijk naar jezelf.

6 Vul niet in voor anderen. Jouw reactie is jouw reactie, gebaseerd op jouw ervaringen en manier van denken en leven. En dat is meestal niet gelijk aan dat van de ander. Vraag wat er precies bedoelt wordt als het je niet duidelijk is.

7 Ga regelmatig naar buiten voor een korte wandeling in de natuur. In de natuur kun je opladen en frisse lucht happen. Ga ontspanningsoefeningen doen. Denk aan je ademhaling, doe yoga of iets anders dat je ontspanning geeft.

8 Let op je spirituele, mentale en fysieke voeding. Wees je bewust van de invloed van je gedachten en omgeving. Omring je zelf met rust en schoonheid. Voed jezelf met positieve gedachten en mensen. Er zijn voedingsstoffen die stress in je lichaam veroorzaken. Door bewust met je voeding om te gaan leer je snel hoe je lijf reageert op verschillende voedingsmiddelen.

9 Internet dieet. Beperk de tijd die je achter de computer, telefoon en tv zit. Het leven gebeurt buiten. Gemiddeld checken we zo’n 10 x per uur onze telefoon! Stel voor jezelf een tijdblok in waarin je je mail, facebook, twitter, spelletjes enz. plant. Als het blok om is ga je iets anders doen. Probeer de tijd terug te brengen tot 1 uur per dag.

10 Luister bewust naar de signalen van je lichaam. Stijve spieren, hoofdpijn andere pijntjes geven aan dat je niet voldoende tijd voor jezelf neemt.

11 Doe iets compleet anders! Stap uit je oude, vertrouwde routine en doe eens iets dat je niet kent, misschien wel een beetje eng vindt om te doen. Dit soort dingen geeft je energie en laat je stralen. Pak een oude hobby weer op of start een hele nieuwe hobby.

12 Behandel jezelf als je beste vriendin. Beschouw de gereserveerde tijd als heilig. Zie het als een afspraak met een hele goede vriendin. Die zeg je niet af. Zet een kruis in je agenda en reserveer elke dag tijd voor je zelf. Blok je me time en ga op die tijd iets doen dat jij zelf wilt doen.

13 Je hebt geen toestemming nodig om jezelf aandacht, tijd en waardering te geven.

14 Maak afspraken om taken te verdelen.

15 Geef vertrouwen. Anders is niet beter of slechter. Laat de gedachte gaan dat alleen jij iets goed doet of dat jouw manier de beste is. Zo kun je makkelijker zaken aan anderen overlaten.

Door deze tips in je leven te integreren zul je meer rust ervaren en meer tijd overhouden.

Via onderstaand commentaarveld kun je jouw reactie en ervaringen delen. Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *